Onderhoud cv-ketel
Waarom is het onderhoud van je cv-ketel zo belangrijk?
Door een tijdig onderhoud te regelen voor je cv-ketel, zorg je er niet alleen voor dat hij langer meegaat, maar garandeer je ook de veiligheid in jouw woning. Bovendien is een periodiek onderhoud van je cv-ketel wettelijk verplicht in alle Belgische gewesten.
Een regelmatig onderhoud verhoogt o.a. het rendement van je cv-ketel
Door regelmatig jouw cv-ketel te onderhouden, garandeer je een lange levensduur van het toestel. En maar goed ook, want een nieuwe verwarmingsketel kopen is een stevige investering.
Tijdig je cv-ketel onderhouden levert overigens ook een veiligste woonsituatie op. Bij het onderhoud komen al eens mankementen aan het licht: een onzorgvuldige afvoer in de schoorsteen, een vervuilde ketel of afvoerbuis, een probleem bij de brandstoftoevoer, … . Als dit soort kleine mankementen niet op tijd worden opgemerkt en hersteld, kunnen ze voor gevaar zorgen. Elk jaar sterven er nog mensen als gevolg van koolstofmonoxidevergiftiging en ontstaan er woningbranden door slecht onderhouden verwarmingsketels. Bovendien is het mogelijk dat de verzekeringsmaatschappij je niet volledig vergoedt bij een woningbrand als jouw cv-installatie niet gekeurd is volgens de wettelijke verplichting.
De voordelen van een onderhoud van je cv-ketel kort samengevat:
- De cv-ketel verbruikt minder energie en stoot minder CO₂ uit.
- De cv-ketel heeft minder last van storingen en pannes.
- De cv-ketel gaat langer mee.
- Je vermijdt grote risico's, zoals explosies en koolmonoxidevergiftiging.
- Je bent in lijn met de wetgeving en met de voorwaarden van je brandverzekering.
Wat houdt onderhoud van je cv-ketel precies in?
- Algemene controle van de volledige verwarmingsinstallatie
- Reiniging van de brander en de primaire warmtewisselaar
- Rookgasanalyse
- Controleren van de waterdruk
- Opsporen van beginnende lekken
- Preventief melden van onderdelen die slijtage vertonen
- Controle op co
Indien nodig zal de technicus ook de slijtagegevoelige onderdelen vervangen, zoals bijvoorbeeld de brander dichting. Bovendien wordt tijdens het onderhoud altijd de afstelling van de installatie gecheckt. Als je verwarmingsketel goed staat afgesteld, kan je tot 5% à 10% winst boeken op je jaarlijks verwarmingsrendement. Ten slotte stelt hij het reinigings- en verbrandingsattest op.
Hoe vaak moet je een onderhoud van je cv-ketel regelen in Vlaanderen?
Zowel Vlaamse particulieren als bedrijven zijn wettelijk verplicht om hun cv-ketel te onderhouden. Dit geldt ook voor huurders. Mazoutketels of centrale stooktoestellen op een vaste brandstof moeten elk jaar een onderhoud krijgen. Voor gasgestookte verwarmingstoestellen is een tweejaarlijks onderhoud verplicht.
De Vlaamse overheid heeft een aantal spelregels opgesteld voor het cv-ketel-onderhoud:
- De gebruiker is zelf verantwoordelijk om regelmatig zijn cv-ketel te laten onderhouden door een erkend technicus.
- Na de onderhoudswerkzaamheden stelt de technicus een 'reinigings- en verbrandingsattest' op, voorzien van zijn naam, handtekening en erkenningsnummer.
- De gebruiker dient het attest te bewaren. Als huurder ben je daarbovenop verplicht om een kopie van het attest te overhandigen aan de huiseigenaar.